Η μελέτη στο σπίτι

Κέντρο Ξένων Γλωσσών

Η μελέτη στο σπίτι

15 Μαρτίου, 2018 Άρθρα 0

Η μελέτη στο σπίτι σας δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαστείτε τα όσα συζητήσαμε στην τάξη και να αποκτήσετε μεγαλύτερη άνεση, αφού εξασκείστε στη χρήση του λεξιλογίου και των γραμματικών δομών. Ωστόσο, μερικοί μαθητές θεωρούν ότι η μελέτη στο σπίτι είναι περιττή, επειδή νομίζουν ότι έμαθαν τα όσα παραδόθηκαν μέσα στο μάθημα. Παρά το γεγονός ότι η σωστή διδασκαλία και η σωστή παρακολούθηση είναι σημαντικές πλευρές της αποτελεσματικής εκμάθησης της γλώσσας, η μελέτη στο σπίτι δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τίποτα άλλο.

Πιο συγκεκριμένα:

Η μελέτη χρειάζεται χρόνο. Μην αφήνετε τα καθήκοντα για τελευταία στιγμή. Το καλύτερο είναι να μελετάτε την ημέρα που δεν έχετε μάθημα και να αξιοποιείτε το Σαββατοκύριακο γράφοντας εκθέσεις ή κάνοντας επανάληψη για το διαγώνισμά σας.
2. Φροντίστε να μελετάτε μόνοι. Η μελέτη σας είναι δική σας ευθύνη την οποία δεν μοιράζεστε ούτε με τους γονείς ούτε με τα μεγαλύτερα αδέλφια σας.

3. Φροντίστε να μελετάτε σε ένα ήσυχο σημείο του σπιτιού, μακριά από τηλεοράσεις, τηλέφωνα ή και ηλεκτρονικό υπολογιστή αν δεν μπορείτε να μείνετε αφοσιωμένοι στη μελέτη σας.

4. Η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή την ώρα της μελέτης μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πλατφόρμα του clubEFL, ένα ηλεκτρονικό λεξικό ή να χρησιμοποιήσετε το ebook του βιβλίου σας. Όλα αυτά είναι πολύ χρήσιμα, αν μπορείτε να μείνετε αφοσιωμένοι στη μελέτη σας εφόσον ο υπολογιστής είναι ανοιχτός. Αν η παρουσία του υπολογιστή, σας παρασύρει να παίζετε παιχνίδια, να κάνετε chat με τους φίλους σας ή να ανεβάζετε φωτογραφίες και σχόλια στο Facebook, τότε είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιείτε υπολογιστή στη μελέτη σας.

5. Η αποστήθιση δε βοήθησε ποτέ κανένα. Η μελέτη του λεξιλογίου πρέπει να ξεκινά από το κείμενο. Φροντίστε να μελετάτε τα κείμενα πολλές φορές και να βλέπετε ποιες δομές/ προθέσεις χρησιμοποιούνται μαζί με τις λέξεις/ εκφράσεις που μαθαίνετε. Καλό είναι να μελετάτε λεξιλόγιο με μολύβι και χαρτί . Εάν οι λέξεις έχουν δύσκολες σημασίες ή ορισμούς που δεν καταλαβαίνετε, ρωτήστε τους καθηγητές σας.

6. Για να θυμάστε καλύτερα το λεξιλόγιο που μαθαίνετε, αγοράστε κάρτες και γράψτε από τη μία πλευρά τη λέξη, από την άλλη ένα παράδειγμα για κάθε νόημα/ χρήση που έχει. Αυτό το πακετάκι με τις κάρτες, φυλάξτε το κοντά σας και φροντίστε να διαβάζετε τις κάρτες μία φορά την ημέρα για 5’. Σε μερικές μέρες θα ξέρετε όλες τις κάρτες και θα προσθέσετε καινούριες.

7. Μελετήστε παράγωγα και φροντίστε να τα αποδελτιώσετε σε τετράδιο ώστε να ξέρετε τι μέρος του λόγου είναι η κάθε λέξη.

8. Η μελέτη της γραμματικής είναι απαραίτητη πριν κάνετε τις ασκήσεις της γραμματικής. Όταν λύνετε ασκήσεις, φροντίστε να έχετε ανοιχτές τις σημειώσεις σας και να ελέγχετε τη δουλειά σας. Η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης, εφόσον αυτό που επαναλαμβάνετε είναι σωστό. Αν είναι λάθος, απλά χαραμίζετε το χρόνο σας.

9. Για να γράψετε έκθεση, πρέπει πρώτα να μελετήσετε όλες τις σημειώσεις σας από το μάθημα και μετά να μελετήσετε το θέμα. Πριν γράψετε το κείμενο, φτιάξτε ένα σχεδιάγραμμα. Μην ξεχνάτε να ξαναδείτε την έκθεσή σας και κυρίως να χρονομετράτε τον εαυτό σας.

10. Η μελέτη για το διαγώνισμα είναι σαφώς ευκολότερη όταν δεν αφήνετε κενά στην καθημερινή σας μελέτη και όταν αφιερώνετε χρόνο για την επανάληψή σας.