Γιατί Είναι Λάθος να Διαβάζετε το Παιδί

Κέντρο Ξένων Γλωσσών

Γιατί Είναι Λάθος να Διαβάζετε το Παιδί

15 Μαρτίου, 2018 Άρθρα 0

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που ταλανίζουν το πολύπαθο χώρο της εκπαίδευσης είναι και η στάση των γονέων όσον αφορά την ”προετοιμασία των παιδιών” (διάβασμα) για το σχολείο. Το φαινόμενο αυτό όσο περνάνε τα χρόνια τείνει να γίνει πιο έντονο. Ο γονέας λοιπόν είναι η πρώτη μορφή παραπαιδείας στην οποία συνηθίζει ένα παιδί και φυσικά ένας από τους βασικότερους λόγους που αργότερα, όταν ο γονέας αδυνατεί πλέον να στηρίξει μαθησιακά το παιδί, έρχεται σαν φυσικό επακόλουθο το φροντιστήριο ή το ιδιαίτερο μάθημα.

Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις. Καταρχάς έχουμε ακύρωση του εκπαιδευτικού έργου του δασκάλου ή του καθηγητή. Τα παιδιά αντί να σκέφτονται «πρέπει να προσέξω στο μάθημα γιατί εδώ είναι το μόνο μέρος για να μάθω» επαναπαύονται στην ιδέα ότι στο σπίτι τα περιμένει το μεσημέρι η μαμά ή ο μπαμπάς για να τους τα πούνε καλύτερα. Έτσι τελικά φτάνουμε σε αυτό τον εκφυλισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας που επικρατεί σήμερα όπου τα παιδιά διδάσκονται στο σπίτι και εξετάζονται στο σχολείο.

Επίσης πολλοί γονείς μπαίνουν και στον πειρασμό να διαβάσουν τα παιδιά και στο παρακάτω μάθημα χαλώντας ένα από τα βασικότερα κίνητρα μάθησης:”το στοιχείο της έκπληξης για το καινούργιο”. Μετά μάλιστα αναρωτιούνταιγιατί το παιδί τους βαριέται κατά την παράδοση. Οι γονείς αυτοί έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους το διάβασμα του παιδιού τους, αφού διαβάσουν πρώτα οι ίδιοι χρησιμοποιώντας και τα σχολικά βοηθήματα που κυκλοφορούν. Φυσικό επακόλουθο, υποκαθιστώντας τον εκπαιδευτικό του σχολείου, είναι να συγκρίνονται με αυτόν και να καταφεύγουν συνήθως σε επικριτικά σχόλια για την επάρκεια του και μάλιστα μπροστά στο παιδί τους, «πυροβολώντας» το παιδαγωγικό πρότυπο από κοντινή απόσταση.

Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι το εξής: πώς γίνεται και όλοι σχεδόν οι γονείς να φτάνουν σε τέτοιο γνωστικό επίπεδο που να μπορούν να διαβάσουν τα παιδιά τους και μάλιστα και σε μαθήματα που είναι πολύ απαιτητικά όπως τα μαθηματικά, η φυσική και τα αρχαία;>>.

Έχοντας μιλήσει με πολλά παιδιά που τα διαβάζουν οι γονείς τους καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα:

τα παιδιά νιώθουν ότι χωρίς το διάβασμα των γονέων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα μαθήματα.
δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να διαβάσουν μόνα τους.
νιώθουν πίεση από το γονέα την ώρα που τα διαβάζει και μάλιστα διακατέχονται από πολύ αρνητικά συναισθήματα για κείνον την ώρα αυτή.
δεν έχουν αναπτύξει αρκετά την κριτική σκέψη
έχουν βραχυπρόθεσμη μνήμη στα όσα μαθαίνουν από τους γονείς τους.
παραπονιούνται ότι οι γονείς «θέλουν και το και» για να είναι ευχαριστημένοι.
βαριούνται το μάθημα στην τάξη και δεν εκτιμούν τους εκπαιδευτικούς.
τρέμουν στην ιδέα μιας πιθανής σχολικής αποτυχίας τους κυρίως λόγω της απόρριψης που θα βίωναν από τους γονείς τους.
δεν το βλέπουν ως ένδειξη φροντίδας των γονέων απέναντι τους.
το βασικό κίνητρο τους για να είναι καλοί μαθητές είναι «για να μη φωνάζουν οι γονείς τους».
Αυτό που δεν συνειδητοποιούν οι γονείς είναι ότι δημιουργούν μια εξάρτηση στο παιδί τους και ουσιαστικά το μαθαίνουν να περπατάει υποβασταζόμενο από εκείνους. Έτσι αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στο να μάθει να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις. Συνεπώς, δείξτε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα παιδιά σας και στους εκπαιδευτικούς. Ίσως τότε να εκπλαγείτε από την βελτίωση των επιδόσεων και των δύο…

Δημήτρης Τσιριγώτης, Φυσικός
Πηγή: ipaideia.gr